Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα των προσλήψεων μέσω «πράσινης» ΜΚΟ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα των προσλήψεων 55.000 άνεργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με βιτρίνα συγκάλυψης το ΑΣΕΠ. Το θέμα που δημοσίευσε χτες ο «Ε.Τ.» φέρνει στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις με εμπλοκή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε προγράμματα ΜΚΟ προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα μέσω προσλήψεων ανέργων στις περιοχές της πολιτικής τους δράσης.

Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην ίδρυση που πραγματοποιήθηκε εν μια νυκτί, στις 20 Ιουνίου, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» με βασικό σκοπό την πρόσληψη δημοτών από τις Σέρρες στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλώνοντας απροκάλυπτα ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου. Μάλιστα, ανέθεσε στο στέλεχος του πολιτικού του γραφείου, κ. Καττή, τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον οργανισμό. Ο κ. Καττής στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πράξη αυτή απάντησε μέσω της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»: «Δεν κρύβεται ο κ. Κουτμερίδης. Είναι μπροστά. Στην αγωνία του να εξασφαλιστούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις από το πρόγραμμα για το νομό, έβαλε τη σπίθα για να ανάψει η θέληση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν τους άνεργους της περιοχής», ενώ προσπάθησε να δώσει και εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους ίδρυσης της ΜΚΟ λέγοντας: «Βλέπαμε πως η εφαρμογή του προγράμματος δεν πήγαινε καλά, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πιλοτικές έρευνες το όλο σχέδιο δεν προχωρούσε όπως θα έπρεπε στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πέσει στο κενό. Η όλη ατμόσφαιρα μας προβλημάτισε, καθώς τα μνημόνια που συντάχθηκαν μεταξύ των αρμόδιων φορέων έρχονταν σε αντίθεση με τις βασικές παραμέτρους που έχει θέσει το υπουργείο».

Ακόμα και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες κατήγγειλε «ως τουλάχιστον άστοχη την ενέργεια να δηλωθούν ως τηλέφωνα επικοινωνίας της ΜΚΟ τα τηλέφωνα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Κουτμερίδη», ενώ για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή ο κ. Καττής τόνισε: «Το ότι το τηλέφωνο του γραφείου του βουλευτή βρέθηκε στα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας μας οφείλεται στο ότι δεν είχαμε ακόμα κάποιο τηλέφωνο ή γραφείο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να μας βρουν».

Οπως έγινε γνωστό, ήδη οι Δήμοι Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών, ενώ ο Κ. Καττής αποκάλυψε πως «ο Δήμος Ηρακλείας είχε προσεγγιστεί από τέσσερις ανάλογους οργανισμούς εκτός Σερρών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια». «Οι λόγοι για τους οποίους οι παραπάνω δήμοι σύναψαν μνημόνια συνεργασίας με εμάς είναι ότι προσφέρουμε ένα είδος ασφάλειας και κάλυψης, επειδή ένα δεύτερο μνημόνιο θα καλύψει τους αιτούντες σε περίπτωση αποτυχίας τους πρώτου».

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής κατέγραψε με πόρισμά της ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο γύρω από τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σχέδιο για τους ανέργους

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, οι πυλώνες δράσεων κατά της ανεργίας που περιλαμβάνουν προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάρτισης. Οι πόροι που θα διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31/8/2012 ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δισ. ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δισ. ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των προγραμμάτων ξεκινούν από τις 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τις 900.000 άτομα. Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων. Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφάνεια και αξιοκρατία για τις προσλήψεις

Τη διαφάνεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων έθεσαν στη Βουλή με ερωτήσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας άμεσες απαντήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την αξιοκρατία των προσλήψεων των ανέργων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», το ρόλο του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες και την αξιοπιστία των ΜΚΟ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ως προς τη χρηματοδότηση του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Νίκος Νικολόπουλος δήλωσαν: «Τα 2,6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε πέρυσι ο κ. Παπανδρέου και τα 2,7 δισ. ευρώ που υπόσχεται φέτος ο κ. Κουτρουμάνης έμειναν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ανέργους».

Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα επιλεγούν και θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι στο πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας» θα εισπράξουν το 5% του προϋπολογισμού (περίπου 9.500.000 ευρώ), δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γύρω από τις προϋποθέσεις ανάθεσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων.

Σοφία Εμμανοηλίδου

http://www.e-typos.com/

«Πόλεμος ΝΔ-ΕΡΤ»

Κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ΕΡΤ.

Ολα ξεκίνησαν από μια καταγγελία της ΝΔ κατά της διοίκησης της ΕΡΤ «για την απόκρυψη της σκανδαλώδους υπόθεσης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδη, στενός συνεργάτης του οποίου είχε στήσει μηχανισμό ρουσφετολογικών προσλήψεων». Σύμφωμα με την καταγγελία: «Αυτό το μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, το οποίο έχει καταγγείλει ακόμα και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, όπου εκλέγεται ο κ. Κουτμερίδης, οι κομματικοί εγκάθετοι, που διευθύνουν την ΕΡΤ, το απέκρυψαν από τα Δελτία Ειδήσεων, δίνοντας εντολή να μην παίξει το ρεπορτάζ αυτό»

Αμεσα απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος με δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζήτησε παρέμβαση του Υπουργού Επικρατείας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν κάνω, ούτε θα κάνω παρεμβάσεις στο ενημερωτικό έργο της ΕΡΤ. Έχω επίσης δηλώσει ότι δε θα υπάρχει εκπρόσωπός μου στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας. Είναι αυτονόητο ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να παρουσιάζει όλες τις ειδήσεις και απόψεις με ακρίβεια και αντικειμενικότητα»

Ακολούθησε και ανακοίνωση της ΕΡΤ:

«Τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, συντάσσονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους – μέλη της ΕΣΗΕΑ. Η αξιολόγηση και η ιεράρχηση των θεμάτων είναι προϊόν της δουλειάς τους και δεν γίνονται καθ’ υπόδειξη ούτε της διοίκησης, ούτε των κομμάτων»

ΖΕΙΔΩΡΟΝ:Προσωπικά ακούσαμε το Βουλευτή Σερρών στο δελτίο του Αλτερ να δίνει εξηγήσεις για την περίεργη εμπλοκή του στην υπόθεση και δεν μας έπεισε.Αρκεί να πούμε πως για τον κύριο βουλευτή το θέμα βγήκε από «συναγωνιστές» του βουλευτές του νομού που φοβήθηκαν μήπως χάσουν την εκλογική τους πελατεία.Και μόνο αυτή η εξήγηση συν το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου στη διάθεση του «Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών» τα λένε όλα.Το λιγότερο μιλάμε για άγρα ψήφων στην πλάτη ανέργων πολιτών!

Η ουσία όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι μόνο η εμπλοκή ενός ή περισσότερων κυβερνητικών βουλευτών σε μια υπόθεση άγριας εκμετάλλευσης ανέργων αλλά γιατί ένα τέτοιο έργο ανατίθεται σε ιδιώτες οι οποίοι στην ουσία θα υπενοικιάζουν εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εισπράττοντας τη μερίδα του λέοντος.Τα προγράμματα θα μπορούσαν άνετα να διεκπεραιώσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οποιος μπορεί ας μας απαντήσει γιατί,με ποια κριτήρια και από ποιους συστήνονται ΜΚΟ που θα λειτουργήσουν ως μεσάζοντες και δουλέμποροι;Ποιος είχε αυτή τη φαεινή ιδέα;Πόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν που ιδιώτες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τεράστια κονδύλια για λογαριασμό ενός ανύπαρκτου κράτους;

http://zeidoron.blogspot.com/2011/08/blog-post_2675.html

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s