Αναδιάρθρωση δεν σημαίνει χρεoκοπία

Γενικά έχω ένα πρόβλημα με τον όρο χρεοκοπία. Αυτός ο όρος υποδηλώνει ότι δεν έχουμε να φάμε, ότι έχει μειωθεί το βιοτικό μας επίπεδο και γενικά ότι θα καταντήσουμε σαν κάποια τριτοκοσμική χώρα.

Για μένα δεν πρέπει να μπλέκουμε τον όρο αναδιάρθρωση με την χρεοκοπία. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ταμειακά μη βιώσιμος (όπως είμαστε σήμερα) και άλλο να είσαι χρεοκοπημένος ή να είσαι φτωχός.

Ταμειακά μη βιώσιμοι είμαστε διότι έχουμε υπερδανειστεί, όχι διότι είμαστε φτωχοί. Φτωχοί θα ήμασταν αν είχαμε μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα περί τα 6.000 ευρώ όπως έχουν ορισμένες άλλες χώρες, που όμως, δεν έχουν χρέος και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το γεγονός ότι ορισμένες φτωχές χώρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν σημαίνει ότι…είναι πλούσιες. Είναι μεν φτωχές, απλά δεν έχουν ταμειακό πρόβλημα.

Το ταμειακό πρόβλημα το δικό μας, έχει τη ρίζα του αφενός στην ανεπάρκεια των πολιτικών που εκλεγούμε και αφετέρου στο ότι οι τραπεζίτες μας δάνειζαν νομίζοντας ότι δανείζουν τη Γερμανία. Είχαν την εντύπωση ότι δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση στην Ευρώπη και ότι θα βρεθεί κάποιος μαγικός τρόπος να πάρουν τα λεφτά τους.

Δυστυχώς για μας, μέχρι τώρα επαληθεύονται, διότι μέσω του μηχανισμού της τρόικας παίρνουν πίσω τα λεφτά τους και τους τόκους τους. Επένδυσαν δηλαδή σε ομόλογα υψηλής απόδοσης, χωρίς το ρίσκο. Να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι αυτό δεν είναι στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς.

Υψηλή απόδοση σημαίνει υψηλό ρίσκο και αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς θα τρως και καμία φόλα. Οι της ΕΕ όμως θεωρούν ότι οι τράπεζες (οι μέτοχοι αυτών δηλαδή) πρέπει να μπορούν να τοποθετούνται εκ του ασφαλούς.

Αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε δεν σημαίνει ότι είμαστε φτωχοί και ότι έχουμε πτωχεύσει. Σημάνει απλά ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος που μας δόθηκε, διότι οι τραπεζίτες αγνόησαν τους κανόνες που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει. Τούτο είναι η δυνατότητα αποπληρωμής με βάση το εισόδημα που έχουμε.

Διότι ακόμα και αν δώσεις ένα μεγάλο δάνειο σε έναν πλούσιο, που είναι πέραν των δυνατοτήτων του, δεν θα το πληρώσει. Όχι διότι είναι φτωχός, άλλα διότι είναι πέραν των εισοδηματικών ικανοτήτων του να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο δάνειο.

Έχοντας πει αυτά λοιπόν, δεν μου αρέσει ο όρος πτώχευση που παπαγαλίζουν οι πάντες. Εμείς απλά είμαστε ταμειακά μη βιώσιμοι και όχι φτωχοί. Ναι, έχουμε ξοδέψει πέραν των δυνατοτήτων μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε περιουσιακά στοιχεία. Ναι, έχουμε κατασπαταλήσει τα δάνεια που μας έδωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στο μηδέν.

Υποθέτω ότι γνωρίζετε ποιος είναι ο Donald Trump. Είναι ένα μεγιστάνας που έχει κάνει τα λεφτά του ποντάροντας σε ακίνητα στην Αμερική και κυρίως στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Ξέρετε πόσα λεφτά έχουν χάσει οι τράπεζες από αυτόν; Σας πληροφορώ πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων, πτώχευση του casino Taj Mahal (1989), Trump Plaza Hotel (1992), Trump Shuttle (1990) και πολλά άλλα και δεν βάζω μέσα τα διάφορα νομικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει. Παρ΄ όλ΄ αυτά, τα περιουσιακά του στοιχεία είναι περίπου $3 δισ. (αν και ο ίδιος λέει πολύ περισσότερα).

Σε κάθε μια από τις αποτυχημένες του προσπάθειες, χρησιμοποίησε το εργαλείο της αναδιάρθρωσης για να τα βγάλει πέρα και σε καμία περίπτωση δεν ενεχυρίασε τις υπόλοιπες δραστηριότητες του.

Χρεοκοπία όμως είναι αυτό που θα πάθουμε, αν, στην προσπάθεια μας να αντεπεξέλθουμε στους πιστωτές μας, πουλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε και χρησιμοποιήσουμε το εισόδημα και το ρευστό που έχουμε, προσπαθώντας μάταια να εξυπηρετήσουμε ένα δάνειο, που είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας, στο όνομα του να έχουμε καθαρό πρόσωπο στην Ευρώπη και στο όνομα του ποιος θα μας δανείζει αύριο.

Θα χρεοκοπήσουμε σίγουρα, όταν θα έχει μαραζώσει τόσο πολύ ο ιδιωτικός τομέας, που δεν θα μπορεί να παράγει το παραμικρό φορολογικό εισόδημα, που είναι και ο αποκλειστικός τροφοδότης της κρατικής μηχανής. Τότε πράγματι θα έχουμε χρεοκοπήσει.

Σήμερα είμαστε απλά ταμειακά μη βιώσιμοι και όχι χρεοκοπημένοι και πάνω από όλα, δεν είμαστε φτωχοί. Φτωχοί όμως θα γίνουμε, αν για άλλη μια φορά, αγνοήσουμε τους κανόνες της αγοράς και του καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτός ο κανόνας λέει ότι όταν δανείζεις κάποιον που ξέρεις ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει (και να μη ξέρεις, πρόβλημα σου), τότε σαν πιστωτής είσαι άξιος της τύχης σου, και αξίζεις το 100% της χασούρας που θα πάρεις.
από apneagr

Advertisements
This entry was posted in Αρθρα. Bookmark the permalink.

4 Responses to Αναδιάρθρωση δεν σημαίνει χρεoκοπία

 1. Ο/Η λυγερη λέει:

  Δεν ξέρω τι λέει ο καθένας και ομολογώ ότι δεν τα καταλαβαίνω όλα .Εκείνο όμως που βλέπω είναι οτι γίνεται χαμός εξω-μέσα και φοβάμαι πως δεν γλυτώνουμε την κατάρρευση. Ακούς ,είμαι σίγουρη , ειδήσεις αυτήν την ώρα. Έχω κυριολεκτικά πανικοβληθεί. Ο Θεός μαζί μας…

 2. Ο/Η Elpidaanna λέει:

  Nαι συμφωνώ Δημήτρη με τον αρθρογράφο. Και πιστεύω ότι τελικά αναδιάρθρωση θα γίνει. Και όπως είπε μια οικονομολόγος διεθνούς κύρους των ΗΠΑ, είναι το μόνο που θα γίνει εκτός και αν η Ελλάδα γίνει Κίνα στην ανάπτυξη . Απλά το σωστό είναι–είπε–να γίνουν τα διαρθρωτικά μέτρα για να επιτύχει η αναδιάρθρωση. Αλλιώς πάλι θα είμαστε από την αρχή. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μην την ''πληρώσουν'' τα ασφαλιστικά ταμεία……..Καλό βράδυ

 3. Ο/Η Ζείδωρον λέει:

  Λυγερή μου καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!Ναι έβλεπα ειδήσεις αλλά όχι για να ενημερωθώ!όλα όσα λένε στις 8:00 μμ είναι γραμμένα από το πρωί στο διαδίκτυο και πολλές φορές από την προηγούμενη.Κάθομαι και "ζυγίζω" προσωπικότητες δημοσιογράφων και πολιτικών,προσπαθώ να δω μέχρι που είναι ικανοί να πάνε το παραμύθι τους.Ξέρουν πια πολύ καλά ότι δεν πείθουν κανένα με την προπαγάνδα τους κι όμως επιμένουν να λένε ποιηματάκια.Τρελαίνομαι να παρακολουθώ Λοβέρδο,μου θυμίζει το Νίκο Ξανθόπουλο κι ο Πεταλωτής μ' αρέσει γιατί μου θυμίζει τον παπαγάλο συμμαθητή,που θα πει αυτά που νομίζει πως ξέρει κι ας είναι εκτός θέματος.Φιλική συμβουλή:χαλάρωσε και δες τις ειδήσεις σαν παλιά Ελληνική ταινία!Ο Θεός είναι μαζί μας κι αυτό τους τρομάζει.

 4. Ο/Η Ζείδωρον λέει:

  Αννα μου τον ίδιο φόβο και την ίδια ανησυχία έχουμε,τα λεφτουδάκια μας που μας παρακρατούσαν τόσα χρόνια.Τώρα στο πρόβλημά μας,όλοι ξέρουν και πως δημιουργήθηκε (κακά τα ψέματα,ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι φούσκα) και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί.Γιατί όμως δεν το κάνουν δύο τουλάχιστον χρόνια τώρα;Γιατί ακόμα και σήμερα κάποιοι κερδοσκοπούν στις πλάτες μας.Το σίγουρο και για τους πλέον άσχετους με τα οικονομικά είναι πως απαιτείται ανάπτυξη,απαιτείται παραγωγή για να υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης!Εκτός από λόγια και σχέδια βλέπεις να γίνεται κάτι στην πράξη;Λένε να πουλήσουμε επιχειρήσεις και νησιά.και άντε και τα πουλήσαμε μετά;είναι σαν το γιο που κληρονομεί μια περιουσία,δεν εργάζεται και τρώει από τα έτοιμα.Κάποια μέρα ξυπνάει φτωχός!Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s