Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την απόφαση ΝΤΡΟΠΗ του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα εξεταστικά κέντρα

Αθήνα/Athens:3.05.2011

Αρ Πρωτ./Ref. Nr: 1337
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ν.Αποστολάκη, Ε.Μπαρμπαλιά
Προς:
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
ΚΟΙΝ:
-Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Φ. Γεννηματά
-κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό ΥπΔΒΜ&Θ
-κ. Ι. Πανάρετο, Υφυπουργό ΥπΔΒΜ&Θ
-κ. Γ. Αλεβίζο, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής ΥπΔΒΜ&Θ
-κ. Β. Κουλαϊδή, Γεν. Γραμματέα ΥπΔΒΜ&Θ
-Πρόεδρο και μέλη Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής των Ελλήνων
-ΟΛΜΕ
-ΔΟΕ
-ΠΕΣΕΑ
-Φορείς-Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

Θέμα: «Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα εξεταστούν μόνο σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για τη μείωση των περιφερειακών εξεταστικών κέντρων των μαθητών με αναπηρία και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β). Για αυτούς τους υποψήφιους έχουν οριστεί εξεταστικά κέντρα μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και καταργούνται τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μαθητών με αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και διαμένουν σε άλλες πόλεις από αυτές των οριζόμενων εξεταστικών κέντρων αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος ταξιδιού και διαμονής των μαθητών και των συνοδών τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.

Το υπουργείο λαμβάνοντας ένα τέτοιο μέτρο στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των εξετάσεων και της εξοικονόμησης κονδυλίων, δεν έλαβε υπόψη του ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανήκουν στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού που βάλλεται από έντονα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού τα οποία γιγαντώνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα.

Είναι αδιανόητο οι οικογένειες μαθητών με αναπηρία που πέραν του κόστους διαβίωσης τους έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόσθετο κόστος που απορρέει από τη φύση της αναπηρίας να αντιμετωπίζονται με σκληρότητα και να μην μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία.

Το μέτρο αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα συγκριτικό μειονέκτημα των μαθητών που διαμένουν σε άλλες πόλεις πλην των πόλεων που έχουν οριστεί τα εξεταστικά κέντρα με τους συμμαθητές τους που διαμένουν στις πόλεις των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν φαινόμενα σημαντικής αποχής υποψηφίων μαθητών μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο επικείμενο κόστος ταξιδιού και διαμονής.

Κυρία Υπουργέ,

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων αυτών των μαθητών (19 Μαΐου), προσδοκούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν περισσότερα εξεταστικά κέντρα στην περιφέρεια, προκειμένου να μην επωμιστούν οι υποψήφιοι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της περιφέρειας το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης τους στις μεγάλες πόλεις των εξεταστικών κέντρων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ               ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Σχόλιο Ζείδωρον:Κυρία Διαμαντοπούλου και σεις η ίδια αντιλαμβάνεστε πόσο άδικη και ελεεινή είναι η απόφαση που πήρατε αφού διαθέτετε κοινό νου.Δεν είναι ντροπή να αναγνωρίσετε το λάθος σας,η απόφαση είναι ΝΤΡΟΠΗ!!!
Τι οικονομία φαντάζεστε πως θα προκύψει από την κατάργηση 5-10 εξεταστικών κέντρων;καμία!τουναντίον τα έξοδα δημιουργίας λιγότερων μεν εξεταστικών κέντρων αλλά ικανών να υποδεχτούν περισσότερα παιδιά ίσως είναι πολλαπλάσια.
Προφανώς κάποιος υδροκέφαλος κρατικός παράγοντας είχε τη φαεινή ιδέα της κατάργησης των εξεταστικών κέντρων και χωρίς δεύτερη σκέψη την υιοθετήσατε για να φανείτε αρεστή στον τσάρο και την τρόικα παραβαίνοντας και το Σύνταγμα που λέει πως όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της!Πέραν της σωματικής και οικονομικής ταλαιπωρίας η μάχη των εξετάσεων θα είναι άνιση αφού άλλοι θα εξετάζονται στο σπίτι τους κι άλλοι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στερούμενοι παντός είδους βοήθεια αλλά και θα προσπαθούν σε ελάχιστο χρόνο  να εγκλιματισθούν σε ξένο περιβάλλον κι άγνωστες συνθήκες.
Επιμένω και το υπογράφω ότι ενεργείτε βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου για την τελική ισοπέδωση των πάντων,την εξαθλίωση των Ελλήνων και την επιστροφή στην αγραμματοσύνη και την αμάθεια..Από την άλλη πλευρά και οι σύλλογοι των ΑμεΑ μήπως καθυστέρησαν αρκετά να αντιδράσουν και μήπως έπρεπε η αντίδραση να ήταν δυναμικότερη από μια επιστολή;

Advertisements
This entry was posted in ΑμεΑ, Διαμαντοπούλου, Παιδεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s