30 χρόνια από την τραγωδία της ΘΥΡΑΣ 7

Ηταν ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο απόγευμα,μέρα γιορτής του ποδοσφαίρου,ιδανικός καιρός για γήπεδο.Τίποτα δεν προμήνυε ότι με τη λήξη του ντέρμπυ Ολυμπιακού – ΑΕΚ η μέρα θα βάφονταν κόκκινη από το αίμα 21 αθώων παιδιών που χαίρονταν τη νίκη της ομάδας τους.
Η πιο μαύρη μέρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!
Η μυρωδιά του θανάτου,η θλίψη,το πένθος,ο θρήνος αλλά κι η αγανάκτηση για το έγκλημα (δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας) απλώθηκαν αστραπιαία από τον Πειραιά σ’ όλη την Ελλάδα.


8.2.1981, 
ημέρα: Κυριακή, 
Ώρα: 16.58.,
στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»,

Θύρα 7

Ημερομηνία και ώρα, βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του Φίλαθλου κόσμου, πέρα από οπαδικές λογικές και συλλογικές προτιμήσεις. Μέρα αποφράδα για τον αθλητισμό και τους φιλάθλους αυτού του τόπου. Μέρα θανάτου και κοινωνικής αιμορραγίας για την Ελλάδα όλη, που στερήθηκε νιάτα και δυνάμεις ακμαίες, θυσιασμένες στο βωμό του Μολώχ βάφοντας με αίμα φίλαθλο τα χώματα της πολύπαθης χώρας.
Το ευρύ σκορ του αγώνα εκείνης της μέρας (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ:6-0) προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού, ρίγη συγκίνησης και πάθη, που λειτούργησαν ως ριπές θανάτου, σκιάζοντας τη λογική και την προσοχή. Ο αγώνας των νεαρών φιλάθλων να προλάβουν τα είδωλα που τους χάρισαν τεράστιες συγκινήσεις και απύθμενη χαρά, αγώνας στη λεωφόρο της αποθέωσης σημαδεύτηκε από την ανθρωποθυσία.

Εικοσιένα νέοι άνθρωποι, εικοσιένα υγιείς και δυναμικές παρουσίες έχασαν τη ζωή τους με τρόπο τραγικό, με θάνατο οδυνηρό στη μισάνοιχτη πόρτα της θύρας 7, που μετατράπηκε σε Κερκόπορτα και σε πύλη του Άδη. Χάθηκε η θνητή τους υπόσταση μόνο. Η πνευματική τους παρουσία είναι αιώνια στα 21 μαύρα καθίσματα, τιμητικές τους εσαεί «παρουσίες» στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το σπίτι του αγαπημένου τους Θρύλου.

Κάθονται εκεί, αθέατοι «θεατές» των αγώνων, θαυμάζοντας την ομάδα τους να κατακτά περηφανείς νίκες, προστάτες για ανάλογα τραγικά συμβάντα. Παρακολουθούν σιωπηλοί και με αγωνία τις αλλαγές των συμπεριφορών στις κερκίδες, προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα της δικής τους θυσίας μέσα από την ασάλευτη «ζωή» τους.

«Φίλοι,ένας αγώνας είναι μόνο. 
Μια στιγμή στη ζωή. 
Σεβαστείτε τους αντιπάλους. 
Αυτός ο σεβασμός είναι η πεμπτουσία του αγώνα και η ουσία του αθλητικού ιδεώδους. 
Στον αγώνα η νίκη, η ισοπαλία, η ήττα είναι θεμιτά αποτελέσματα. 
Η νίκη στη ζωή έχει σημασία. 
Η πορεία λογαριάζεται. 
Εκεί είναι η μάχη με τον χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια. 
ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΠΑΡΟΝΤΕΣ» άσαρκοι και πνευματικοί θεατές. 
Με τη συμπεριφορά σας και τη φίλαθλη στάση σας δικαιώστε τον ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ

Παναγιώτης Τουμανίδης    14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης          16 ετών
Ηλίας Παναγούλης              17 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης             18 ετών
οπαδός της ΑΕΚ 
Γιάννης Κανελλόπουλος   18 ετών 
Σπύρος Λεωνιδάκης          18 ετών 
Γιάννης Σπηλιόπουλος     19 ετών 
Νίκος Φίλος                          19 ετών 
Γιάννης Διαλυνάς                20 ετών 
Βασίλης Μάχας                    20 ετών 
Ευστράτιος Πούπος            20 ετών 
Μιχάλης Κωστόπουλος      21 ετών 
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου   23 ετών 
Σπύρος Ανδριώτης              24 ετών 
Κώστας Καρανικόλας         26 ετών 
Μιχάλης Μάρκου                  27 ετών 
Κώστας Μπίλας                    28 ετών 
Αναστάσιος Πιτσόλης         30 ετών 
Αντώνης Κουρουπάκης     34 ετών 
Χρήστος Χατζηγεωργίου    34 ετών 
Δημήτρης Αδαμόπουλος   40 ετών

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΑ ΦΙΛΑΘΛΑ ΝΕΙΑΤΑ 
ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7

http://www.youtube-nocookie.com/v/aiOvkfXaFUQ&hl=en_US&fs=1&border=1

http://www.youtube-nocookie.com/v/nsrMa9HMeZA&hl=en_US&fs=1&border=1

Το χρονικό της τραγωδίας
Κυριακή 8/2/1981
16:58: Το παιχνίδι έχει τελειώσει όταν συμβαίνει το μοιραίο. Για μερικά λεπτά στα σκαλοπάτια της θύρας 7 επικρατεί χαλασμός. Κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί από πουθενά κι ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο.
17:03: Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν δύσκολα να αφαιρέσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι τους πρώτους ανθρώπους.
17:10: Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα του θριάμβου. Μόλις έχει λήξει ο αγώνας κι έτσι ουδείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.
17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Τζάννειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην Αστυνομία και τα νοσοκομεία.
17:30: Αρχισαν να φτάνουν στο Τζάννειο νοσοκομείο οι πρώτοι τραυματίες. Ανάμεσά τους και οι πρώτοι νεκροί. Παράλληλα αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάννειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς, όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.
18:20: Φτάνουν στο Τζάννειο ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος. Ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και δίνουν εντολή για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών. Γίνεται έκκληση για αιμοδοσία. Η προσέλευση του κόσμου μεγαλώνει και ασθενοφόρα συνεχίζουν να διακομίζουν τραυματίες.
18:30: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δίνει εντολή στο Κέντρο Αμεσης Δράσης και καλούνται τα πληρώματα των περιπολικών και οι αστυνομικοί που είναι σε υπηρεσία να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία για να προσφέρουν αίμα. Εκατοντάδες αστυνομικοί γίνονται αιμοδότες.
18:45: Φτάνουν στο Τζάννειο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Δίνεται εντολή να τεθεί σε επιφυλακή το ΚΑΤ, για να αρχίσει κι αυτό να δέχεται τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.
18:50: Φτάνουν στο Τζάννειο παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
19:15: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από τον Τζάννειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.
19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών. Δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.
19:40: Ο υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.
19:45: Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάννειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.
20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάννειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.
20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού Τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.
20:30: Στο Τζάννειο φτάνει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.
20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική. Παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους και έχουν διαρκή σύνδεση με το Τζάννειο, το Κρατικό Πειραιά, το ΚΑΤ και το Στάδιο Καραϊσκάκη.
21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.
21:15: Ο διοικητής του Τζαννείου κ. Απέργης βγαίνει στον διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονταν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κόσμος πιέζει για ενημέρωση.

Ολη τη νύχτα προσέρχονται πολίτες για να δώσουν αίμα, γιατροί και νοσοκόμες προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, τα χειρουργεία έχουν γεμίσει από επείγοντα περιστατικά. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζεται το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων. Στο τέλος ανακοινώνεται ότι υπάρχουν 19 νεκροί. Τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα ξεψυχούν άλλοι δύο.
Σύνολο 20 άνδρες και μία γυναίκα, όλοι από 14 έως 40 ετών.

Σάββατο 5/2/2011,τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία της Θύρας 7 στο γήπεδο Καραϊσκάκη.
«Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» φώναξαν και πάλι  (όπως κάθε χρόνο) οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο που τελέστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης!

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην παρακείμενη ομώνυμη πλατεία. 
Advertisements
This entry was posted in Θύρα 7. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s